Skateboardtricks & historie

Ollie

Fundamentet for skateboard tricks

Kigger man på skateboardings mest fundamentale tricks, er der bestemt tale om fysik. Her handler det om tyngdekraftens fysiske love og måder mennesket har mestret, at bruge tyngdekraften til egen vinding. I skateboarding er dette blevet udfordret og nu til dags, findes utallige forskellige tricks. I 1970’erne hvor olien blev opfundet, fandtes der endnu ikke metoder til dette. Før tricks blev opfundet, handlede skateboarding om noget helt andet end i dag. Det lå tættere på sportsgrene som, surfing eller snowboarding og blev brugt på samme måde. Her handlede det mest af alt om, at slide på jorden og lave forskellige vendinger, grabs og det man i dag kalder “oldschool tricks” – Dette kan man lære mere om på siden, men i denne artikel fokuserer vi på, et af de vigtigste tricks i bogen. – Nemlig Ollien! 

Det var Alan “Ollie” Gelfand, som opfandt det undervurderede trick. Grunden til at jeg vælger, at kalde ollie for undervurderet er på grund af hypen omkring andre moderne tricks. Men sandheden er, at man aldrig kommer til at være god til, at skate uden dette simple trick. Alan opfandt olien på grund af den manglende evne til, at flyve rundt i en pool. Her kunne man bruge olien og få det meste ud af, de såkaldte transitions i bowlen. På den måde kunne man ikke kan få mere fart på, men også flyve meget højere op. Dette kaldes at lave en air og efter opfindelsen af olien, blev dette en af de mest hyped og fundamentale måder, at skate bowls på. Derfor fandtes olien kun som et bowl trick i starten og det var Rodney Mullen, der i 1982 overførte olien til flatground. Mullen blev herefter en af de vigtigste rollemodeller i skateboard kulturen og opfandt, en række af tricks efterfølgende. Hvis man vil lære fede tricks som kickflip, 360 flip eller heelflip er det derfor essentielt først, at lære hvordan man laver en ollie. 

I guiden bruger vi principper, som er forklaret i den foregående artikel, som omhandler grundprincipperne i skateboarding. Se derfor først denne artikel, hvis du er ny i skateboardets verden.

4 trin til hvordan man laver Ollie

#1 Fodplacering

Det første man bør være opmærksom på, når man laver en ollie, er ens vægt placering. Dette gøres ved, at placere fødderne rigtigt. Den bagerste fod placeres i tailen og den forreste fod, på midten af skateboardet. Det er vigtigt, at føddernes vinkel er lige og følger kroppens naturlige retning. Mange nye skatere har tendens til, at pege fødderne mod nosen, dette er forkert og gør tricket sværere at udføre

Balance og motorik

# 2
Det næste skridt er, kroppens vægt og funktion. Det er nemlig yderst vigtigt, at man bruger hele kroppen, når man laver tricks på skateboarding. Dette betyder at man kan bruge tyngdekraften og få mere højde på sin ollie. Måden hvorpå dette kan gøres er, at man bøjer sine knæ og på den måde, har mere kraft på, når man skyder sig op mod skyerne.

Ligevægt og momentum

# 3
Når man står i den rette position, er man klar til at udfører tricket. Dette gøres ved, at man på samme tid retter sine ben og arme ud. Den bagerste fod trykkes ned samtidig med, at den forreste fod føres mod nosen. Gøres dette korrekt vil man se, at boardet med nosen i vejret, flyver op. Herefter trykker man ned med den forreste fod og på den måde, retter boardet op til en lige vinkel. Det er vigtigt, at man strækker sine ben her og på den måde følger bevægelsen naturligt.

Den perfekte landing

# 4
Til sidste handler det om, at lave en perfekt landing. Dette gøres ved at man igen sænker i knæene og mindsker indvirkningen ved landingen. På den måde følger man igen tyngdekraften og formindsker det stød, der skabes ved landingen.

Se med i videoen herunder og få, flere gode tips til hvordan man laver den perfekte Ollie!