Skateboardets grundprincipper og slang

Der findes nogle principper, som man bør kende til før man begynder at lære tricks. Vi kalder disse for skateboardets grundprincipper og de fungere, som fundamenter for skateboard tricks.

Kend dit slang!

Stance

Ens stance betyder helt simpelt, hvilken holdning man bruger når man skater. Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan lave tricks. Dette kommer også til udtryk selv når man skubber sig fremad på et skateboard, dette kan gøres på 2 forskellige måder. Ens stance har stor betydning, for sværhedsgraden af tricks og de vægtes forskelligt, i for eksempel konkurrencer. Det er dog forskelligt hvad der fungerer bedst til den individuelle skater og derfor, kan det være vigtigt, at finde ens naturlige præferencer. De 2 naturlige stance i skateboarding, kaldes for regular og goofy. Derudover findes der Switch, Nollie og Fakie, dette kommer vi nærmere ind på herunder.

Regular/goofy

Det første man bør finde ud af, er hvilket stance man finder mest naturligt. De fleste skatere bruger enten regular eller goofy, som deres naturlige holdning. Dette betyder, at de har nemmest ved at pushe og lave tricks, i den valgte stance. Når man skal finde sin naturlige holdning, handler det om at føle efter, hvad der føles mest naturligt. Dette kan ikke vises af andre og forekommer, forskelligt fra skater til skater. I bund og grund er forskellen på de to, hvilket vej man vender og hvilken fod man har foran. Dette har også stor betydning for, hvilken fod man for eksempel skubber sig frem med. Den mest normale og naturlige fod at bruge til, at skubbe sig frem med er den bagerste. På den måde kan man nemt holde balancen, mens man skubber sig frem.

Switch/natural

Når man har fundet ud af hvilket stance, der forekommer mest naturligt, kaldes denne for den naturlige stance. Vælger man at enten pushe eller lave tricks i den modsatte stance, kaldes denne for switch. Switch er et Engelsk ord og betyder “skift”, nemlig at skifte til det modsatte. Denne stance er svære og kræver, at man lære handlingerne forfra. Dette kunne være switch ollie eller blot switch pushing, som i starten vil forekomme unaturlig for de fleste. Alle tricks kan udføres i både ens naturlige stance eller i switch, fremgangsmåden vil være præcis den samme.

Se mere om hvordan man skater i switch i videoen herunder

Fakie/Nollie

Det samme princip som ved natural/switch, gælder her og dette giver uendelige muligheder for nye tricks. Fakie betyder at man i sin naturlige stance, bevæger fødderne mod nosen af skateboardet. Så den forreste fod, fungerer som ens bagfod før gjorde. Der er igen her tale om de helt samme tricks, som kan udføres i fakie. De fungerer præcist som i den naturlige stance og kaldes for eksempel fakie ollie, fakie kickflip, fakie 360 osv.

Det helt samme gælder ved nollie som anses for, at være en af de sværere stances. Men i stedet for at bevæge sig fra den naturlige stance, skabes nollie fra switch. Man kan sige at nollie er en switch fakie, hvis dette giver mening. Nollie tricks er sjove at lære, da de giver udfordringer for selv de bedste skatere. Men hvis man er ny i skateboard verdenen, er dette for tidligt at prøve kræfter med.

Se mere i videoen herunder, for at lærer mere om Fakie og Nollie

 

Pop

Pop betyder at man skaber en kraft, der trykker en op. Dette ses tydeligt ved for eksempelvis ollie, hvor dette er essensen i tricket. Der findes en række andre tricks, hvor der ikke kræves pop – som for eksempel shovit. Pop ved ollien udføres i det normale stance, af den bagerste fod, som trykkes ned og skaber en fysisk reaction. Derefter bruges den forreste fod til, at justerer ens vinkel og skaber balance i poppet. Hvis man laver tricks i Fakie eller Nollie, er det den forreste fod, der skaber pop. Dette sker på præcis den samme måde, som ved fremførelsen i det naturlige stance. Pop er et af de mest fundamentale elementer, når det kommer til skateboarding tricks. Dermed er dette også en af de første ting, man bør øve sig på og lære at mestre. Vi kommer nærmere ind på dette, i artiklen “Ollie – Fundamentet til skateboard tricks”

Lær mere om pop her og hvordan man får mest højde på sine tricks

Pushing

Pushing er ordet man bruger, når man skubber sig frem på boardet. Dette kan være sjovt og er klart noget, man bør øve sig på. På den måde kan man opnå fart på boardet og på den måde, komme hurtigere frem. Når man bliver god til at pushe, vil man finde ud af, at man ikke behøver mange skub for at få fart på. Man styrker nemlig sine benkræfter og træner, bevægelsen som bruges til at komme frem. Dette kommer helt naturligt når man øver sig i at skate, men der findes nogle tips som kan bruges. Dette kan man læse mere om i artiklen “gode tips og råd til pushing”

Pumping

Pumping bruges når man skater bowl og er nøglen, til fart og succes i bowlen. Før man begynder at lære tricks i en bowl, er pumping det første man bør lære. Helt basalt betyder pumping, at man bruger sine ben til at skubbe sig op af rampen. Dette gøres ved at man går ned i benene, hver gang man møder det punkt på rampen, hvor den bøjes. Gør man dette, hver gang man køre op og ned, vil man se hvordan man får mere fart på. Man kan justere ens fart, ved enten at pumpe mere eller mindske ens bevægelse når man møder punktet. Se mere om pumping, curving og generelle bowl tips, i videoen herunder.

S.K.A.T.E

Er man begyndt at lande sværere tricks og har lyst til en udfordring, kan S.K.A.T.E være vejen frem. På den måde kan man nemlig udfordre sine venner og se, hvem der kan lave flest mulige tricks. Man kan sige at skate er en konkurrence, som ofte bliver brugt af skatere verden over. The Berrics fra USA har taget S.K.A.T.E til det næste niveau og viser, på youtube professionelle skatere kæmpe mod hinanden. Her skiftes de til at lave forskellige tricks, hvorefter den anden gentager bevægelsen. Hvis de ikke kan lave tricket, får de et bogstav. Hvis de laver tricket, udføres et nyt trick, indtil man ikke lander tricksene længere.

Se mere om The Berrics og S.K.A.T.E i denne underholdende video!

Flat ground

Flat ground bliver ofte brugt i forbindelse med udførelsen af tricks, disse refereres til som flat ground tricks. Dette betyder at man laver tricks, på flad jord og dermed ikke på objekter. Flat ground kan være en god måde, at lære nye tricks på, inden man begynder, at lave dem i skateparken. Flatground er desuden nemt tilgængeligt og er derfor, altid en god måde at komme ud og skate. De fleste tricks i skateboarding, blev opfundet på flat ground. Herefter blev de udført på forskellige måder og i sammenhæng, med forskellige objekter. Ordet bliver ofte brugt i skate miljøet og er en stor del af street skating kulturen.

Street skating

Oversat på Dansk betyder street skating, at man skater i gademiljøet. Dette er en del af skate kulturen og er et ord, som ofte bliver brugt af skatere. Ordet er også ofte brugt til, at beskrive den stil man skater. Mange skatere ser enten sig selv som bowl/rampe skatere, eller street skatere. Street skating er forbundet med, at lave flat ground tricks og skate curbs og rails. Det er dog vigtigt at pointere, at man også kan være begge dele og mange skatere, skater både street og ramper. Ens valg af skaterstil, kan også være afgjort af ens muligheder, der hvor man befinder sig. Det kan være man ikke har mulighed for, at skate bowls og derfor, starter med street skating. Det kan dog være sjovt, at prøve forskellige ting af og man kan altid besøge, en af de mange skateparker rundt om i landet.

Vax

Vax er et udtryk for stearin som bruges til, at gøre curbs og rails glatte. I skateboard butikker kan man finde mange forskellige vax, med fede logoer, former og meget mere. Vax kan bruges til både street skating og rampe skating, til at gøre railet nemmere at glide på. Derfor er vax en essentiel del af skateboarding, som kan være en god ting at have med i tasken!

Frontside/backside

Frontside og Backside er ord, som beskriver hvilken vej man laver et trick. Dette ser man ved mange tricks, som kan laves på flere forskellige måder. Begrebet kommer også i brug, når man skater i bowls, grinder og meget mere. Når man snakker om frontside/backside i forbindelse med ramper og bowls, har dette betydning for hvilken vej man vender. Kigger man ind mod railet på rampen, vil det være en frontside carving. Ligeledes kigger man væk fra rampens rail, er dette en backside, fordi man vender ryggen mod rampen. Giver dette mening? Hvis ikke, bør man tage et nærmere kig i artiklen som omhandler, alt om bowls – direkte i “Sådan skater man bowls!”

Se mere om hvordan man skater i frontside og backside i videoen herunder

Curbs/rails

Grinding er sjovt og giver udfordringer, for selv den bedste skater. Når man skater curbs og rails er det vigtigt, at man først har styr på sit pop og kan udføre en høj ollie. Har man styr på dette, kan man gå i gang med, at øve sig på at grinde. I street skating handler det ofte om, at grinde forskellige objekter i byen. Dette kan være bænke eller rails på trapper, byen er derfor ens skatepark. I skateparker ses ofte objekter, som kan bruges til at grinde. Curbs er et udtryk for en box eller betonblok, hvor man kan grinde på siden. Dette gøres ved, at hoppe op på boxen og grinde med skateboardets trucks. Ofte kan curbs være svære at glide på og derfor, bruges der stearin eller vax til, at gøre siden mere glat. Er man nybegynder, kan det være svært at grinde på rails og derfor, er curbs bedre i starten. Derefter kan man begynde, at grinde eller slide på rails. Vi kommer nærmere ind på teknikker og tips, som man kan bruge når man lære at grinde og slide, i artiklen: “råd til grinding og slides”